Er zijn wel 16 verschillende rijbewijzen of rijbewijs categorieën die door het RDW worden uitgegeven. Wij sommen ze even op: AM, A1, A2, A, B, BE, B+, C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E en T. Grof gezegd zijn de A-rijbewijzen voor de motoren, B-rijbewijzen voor de auto, AM voor scooters of bromfietsen, C voor vrachtwagens, D voor bussen en T voor op de tractor. Deze rijbewijzen/ rijbewijs categorieën staan ook opgesomd achterop het rijbewijs pasje van het RDW. Het b-rijbewijs is inderdaad de meest voorkomende.
In deze blog buigen wij ons over de vraag waar een b rijbewijs voor staat? Waar je deze voor nodig hebt?
Wil je autorijden op de Nederlandse, openbare weg heb je sowieso een B-rijbewijs nodig. Voor je gaat lessen, is het verstandig om de voorwaarden passende bij het B-rijbewijs te kennen omdat het mogelijk is dat je toch op moet gaan voor een BE of B+ code 96-rijbewijs of een D-rijbewijs.
De voorwaarden passende bij het B-rijbewijs zijn:
Heb je in Nederland autorijlessen gevolgd? En heb je eerst je theorie certificaat gehaald en heb je daarna succesvol afgereden bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen), dan kom je in het bezit van het rijbewijs. Het rijbewijs wordt uitgegeven door het RDW (Dienst Wegverkeer) maar wordt aangevraagd via de gemeente (de woonplaats waar je ingeschreven staat). Tegenwoordig is het rijbewijs het ‘roze pasje’ die recht geeft op autorijden binnen de Europese Unie.
Op de achterkant staan alle categorieën. Staat er achter een categorie 2 data vermeld, dan heb je een rijbewijs in die categorie. Rijbewijzen zijn in principe 10 jaar geldig.
Iedereen (ongeacht de leeftijd) die voor het eerst zijn of haar B-rijbewijs haalt, krijgt een ‘beginnersrijbewijs’. Dit beginnersrijbewijs ziet er niet anders uit (zelfde roze pasje). Het beginnersrijbewijs staat voor het principe dat je als beginnende bestuurder (eerste 5 tot 7 jaar) strenger kan worden aangepakt bij gevaarlijk of roekeloos rijden. Bij twee (zware) verkeersovertredingen in die eerste 5 tot 7 jaar kan het Openbaar Ministerie besluiten een melding te doen bij het CBR. Het CBR zal daarna onderzoek doen naar je rijvaardigheid.
Het puntenrijbewijs is niet een rijbewijs voor een bepaald type voertuig. Het principe van puntenrijbewijs is van toepassing op alle categorieën en is bedoeld om het rijden onder invloed tegen te gaan. Om je rijbewijs niet te verliezen, is het belangrijk om niet als bestuurder deel te nemen aan het verkeer met een alcoholpromillage van meer dan 1,3 promille.
Rijschool Expert biedt volop lessen voor het B-rijbewijs. Heb je dus nog vragen, bel Expert via 071 – 512 82 92 of App ons op 06-50 44 16 26. Wij geven je graag antwoord.
© Rijschool Expert 2024. Alle rechten en wijzigingen voorbehouden. | Website by Donkeys & Co.