Wat is een b rijbewijs?

Er zijn wel 16 verschillende rijbewijzen of rijbewijs categorieën die door het RDW worden uitgegeven. Wij sommen ze even op: AM, A1, A2, A, B, BE, B+, C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E en T. Grof gezegd zijn de A-rijbewijzen voor de motoren, B-rijbewijzen voor de auto, AM voor scooters of bromfietsen, C voor vrachtwagens, D voor bussen en T voor op de tractor. Deze rijbewijzen/ rijbewijs categorieën staan ook opgesomd achterop het rijbewijs pasje van het RDW. Het b-rijbewijs is inderdaad de meest voorkomende.

In deze blog buigen wij ons over de vraag waar een b rijbewijs voor staat? Waar je deze voor nodig hebt?

 

Voorwaarden B-rijbewijs

Wil je autorijden op de Nederlandse, openbare weg heb je sowieso een B-rijbewijs nodig. Voor je gaat lessen, is het verstandig om de voorwaarden passende bij het B-rijbewijs te kennen omdat het mogelijk is dat je toch op moet gaan voor een BE of B+ code 96-rijbewijs of een D-rijbewijs.

 

De voorwaarden passende bij het B-rijbewijs zijn:

  • Je vervoert maximaal 8 personen, dan moet je opgaan voor een D-rijbewijs (bijvoorbeeld een D1-rijbewijs voor een ‘kleine bus’).
  • Je gaat rijden in een auto die maximaal 3500 kg weegt. Heb je plannen om na je examen in een zwaardere auto/ voertuig te gaan rijden, dan moet je opgaan voor een vrachtwagenrijbewijs van de categorie (C of C1).
  • Je wil geen aanhanger of caravan achter de auto gaan vervoeren. Wil je dit wel gaan doen, dan kan het zo zijn dat je een rijbewijs nodig hebt van het type BE of B+ code 96. Hou daarom in de gaten dat de aanhanger, oplegger of caravan niet zwaarder is dan 750 kilo. En dat de auto en de aanhanger, oplegger of caravan samen niet meer dan 3.500 kilo wegen. Je dient voor het gewicht uit te gaan van een lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Kun je niet binnen deze voorwaarden blijven, dan dien je op te gaan voor een BE/B+ code 96 rijbewijs.
  • Je bent 17 jaar of ouder. Op je 17e kun je dan wel beschikken over een B-rijbewijs. Wel is het zo dat op je tot je 18e verjaardag verplicht bent om een coach op de bijrijdersstoel te hebben zitten die in het bezit is van een officiële begeleiderspas van het RDW.
  • Je bent jonger dan 75 jaar. Wie 75 of ouder is, dient een medische rijbewijskeuring te ondergaan en goedgekeurd te worden voor gemotoriseerde deelname aan het verkeer.

 

Rijbewijs categorie B voor de personenauto

Heb je in Nederland autorijlessen gevolgd? En heb je eerst je theorie certificaat gehaald en heb je daarna succesvol afgereden bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen), dan kom je in het bezit van het rijbewijs. Het rijbewijs wordt uitgegeven door het RDW (Dienst Wegverkeer) maar wordt aangevraagd via de gemeente (de woonplaats waar je ingeschreven staat). Tegenwoordig is het rijbewijs het ‘roze pasje’ die recht geeft op autorijden binnen de Europese Unie.

 

Op de achterkant staan alle categorieën. Staat er achter een categorie 2 data vermeld, dan heb je een rijbewijs in die categorie. Rijbewijzen zijn in principe 10 jaar geldig.

 

Beginnersrijbewijs onder categorie B

Iedereen (ongeacht de leeftijd) die voor het eerst zijn of haar B-rijbewijs haalt, krijgt een ‘beginnersrijbewijs’. Dit beginnersrijbewijs ziet er niet anders uit (zelfde roze pasje). Het beginnersrijbewijs staat voor het principe dat je als beginnende bestuurder (eerste 5 tot 7 jaar) strenger kan worden aangepakt bij gevaarlijk of roekeloos rijden. Bij twee (zware) verkeersovertredingen in die eerste 5 tot 7 jaar kan het Openbaar Ministerie besluiten een melding te doen bij het CBR. Het CBR zal daarna onderzoek doen naar je rijvaardigheid.

 

Het puntenrijbewijs onder categorie B

Het puntenrijbewijs is niet een rijbewijs voor een bepaald type voertuig. Het principe van puntenrijbewijs is van toepassing op alle categorieën en is bedoeld om het rijden onder invloed tegen te gaan. Om je rijbewijs niet te verliezen, is het belangrijk om niet als bestuurder deel te nemen aan het verkeer met een alcoholpromillage van meer dan 1,3 promille.

 

Heb je vragen over het B rijbewijs? Vraag Rijschool Expert

Rijschool Expert biedt volop lessen voor het B-rijbewijs. Heb je dus nog vragen, bel Expert via 071 – 512 82 92 of App ons op 06-50 44 16 26. Wij geven je graag antwoord.

Whatsapp direct!