Hoe lang ben je een beginnend bestuurder?

Het is een feit dat iedere geslaagde rijbewijs kandidaat begint als een beginnend bestuurder. Het is te vergelijken met het beginnen bij een nieuwe baan. Je begint onderaan de ladder en hoe meer ervaring je krijgt door de gewerkte jaren, hoe hoger je op de ladder kan komen te staan. Dit is ook zo’n beetje het geval met het rijbewijs. Daarom is het goed om even op een rijtje te hebben wanneer je een beginnend bestuurder bent en voor hoe lang?

 

Wat is het beginnersrijbewijs?

Het beginnersrijbewijs (ook wel genoemd puntenrijbewijs), is zoals de naam al zegt: voor beginners en is in het leven geroepen om gevaarlijk rijgedrag door onervaren bestuurders (en mogelijk ongevallen op de weg) tot een minimum te beperken.

 

Het beginnersrijbewijs werkt als volgt: als je een verkeersovertreding begaat terwijl je nog een beginnersrijbewijs hebt, dan krijg je ‘straf’ punten op je beginnersrijbewijs. Haal jij 2 punten, dan zul je je rijbewijs moeten inleveren en mag je dus vanaf dat moment niet meer rijden. Voordat je weer mag rijden, moet je eerst deelnemen aan een verplichte cursus bij het CBR. Rijden met een te hoog alcoholpromillage wordt bijvoorbeeld (terecht) gezien als een ernstige verkeersovertreding: dit zal je zeker een strafpunt opleveren voor je beginnersrijbewijs.

 

Ben je 5 of 7 jaar beginnend bestuurder?

In Nederland ben je standaard 5 jaar beginnend bestuurder na het behalen van je eerste rijbewijs. Deze regel geldt voor iedereen vanaf 17 jaar. Desondanks zijn er ook situaties waardoor je 7 jaar beginnend bestuurder bent, dit hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld of je al eerder een rijbewijs hebt gehaald, op welke leeftijd dit was en ook nog welk rijbewijs het betreft.

 

Hieronder staan de verschillende omstandigheden die van toepassing kunnen zijn op jouw situatie.

  • Ben je 16 jaar als je jouw rijbewijs haalt? Dan ben je 7 jaar beginnend bestuurder.
  • Haal je je scooterrijbewijs op 16-jarige of 17-jarige leeftijd (AM/T)? Dan ben je sowieso 7 jaar beginnend bestuurder. Haal je dan op 17-jarige leeftijd het autorijbewijs (B), dan word je vanaf dat moment nog 5 jaar getypeerd als ‘beginnend’ bestuurder.
  • Heb jij je rijbewijs gehaald op 17-jarige leeftijd, 18-jarige leeftijd of ouder. Dan ben je 5 jaar beginnend bestuurder.
Beginnend bestuurder

Goed om te weten:

Je wordt als ervaren bestuurder niet opnieuw beginnend als:

  • je na het behalen van je autorijbewijs een ander rijbewijs behaalt. Bijvoorbeeld als je het motorrijbewijs behaalt na het behalen van je autorijbewijs.
  • je een toevoeging op het autorijbewijs behaalt. Bijvoorbeeld als je het aanhangerrijbewijs (BE) behaalt;
  • je jouw buitenlandse rijbewijs omwisseld voor een Nederlands rijbewijs.

Je wordt wel opnieuw als beginnend bestuurder ervaren als je rijbewijs allang verlopen is. Verliep jouw rijbewijs voor 1985? Dan moet je opnieuw examen doen, als je hiervoor slaagt ben je weer in het in bezit van een beginnersrijbewijs.

 

Rijschool Expert helpt jou als beginnend bestuurder bij het behalen van je rijbewijs!

Wij van Rijschool Expert bieden rijlessen voor de auto, motor, scooter én aanhanger. Dus zoek ben jij een rijschool met één van de hoogste slagingspercentages in de regio? Dan ben je bij Rijschool-Expert aan het adres van de echte experts. Voor vragen, neem contact met ons op via het telefoonnummer: 071- 512 82 92.

Whatsapp direct!