Wat zijn de kosten voor een motorrijbewijs?

In deze blog zullen wij een algemeen beeld scheppen van wat een motorrijbewijs gemiddeld kost. Alleen is het wel zo dat de kosten die jijzelf zult maken voor je motorrijbewijs altijd net anders zullen uitpakken dan ‘gemiddeld’. De kosten gaan je meevallen of helaas toch een beetje tegenvallen.

 

Hoe krijg je inzicht in jouw persoonlijke kosten voor een motorrijbewijs?

Door een proefles te boeken, kunnen onze instructeurs inschatten hoeveel lessen jij persoonlijk nodig zult hebben om je motorrijbewijs te halen. En daarmee kun je dus ook uitrekenen wat het motorrijbewijs jou persoonlijk zal gaan kosten. Een ander voordeel: jijzelf kunt tijdens deze proefles ervaren of jij je goed voelt bij Rijschool Expert. Onze instructeur geeft na de proefles een inschatting van hoeveel lessen je nodig zult hebben om te slagen voor je AVB (staat voor VoertuigBeheersing) én voor je AVD (staat voor VerkeersDeelneming).

 • Welke vaardigheden beheers je al? Kun je de motor ‘aardig aan’?
 • Hoeveel moeite heb je om tegelijk aan het verkeer deel te nemen en ondertussen ook de motor te besturen, te schakelen en te remmen?
 • Wat is je leertempo? Begrijp je de adviezen meteen en weet je die ook uit te voeren?

 

Kosten besparen dankzij één van de scherp geprijsde lespakketten

Onze instructeur geeft na de proefles een inschatting van hoeveel lessen JIJ nodig zult hebben om je motorrijbewijs te halen. Gemiddeld hebben leerlingen 20 lessen nodig. De verschillen zijn echter groot: sommige hebben maar 10 lessen nodig om te slagen voor hun motorrijbewijs en anderen wel 25 lessen. Op basis van de inschatting kun je gemakkelijk kiezen voor één van de scherp geprijsde lespakketten. Door dit te doen, bespaar je: allemaal aparte lessen boeken gaat meer geld kosten. Blijkt aan het ‘einde van de rit’ dat je toch minder lessen nodig hebt gehad, dan betaalt Rijschool Expert je de niet gereden lessen terug.

Kosten besparen door de 1ste keer te slagen voor je examens

Om de kosten voor je rijbewijs te beperken, is het belangrijk om niet te zakken voor één van de examens. Ga dus niet te snel op voor de praktijkexamens! Nog een keer het tarief te moeten betalen voor afrijden, is echt zonde van je geld. Onze instructeurs hebben een flinke ervaring en laten je écht pas afrijden als jij er klaar voor bent. Niet voor niets heeft Rijschool Expert ongekend hoge slagingspercentages. Op het moment van schrijven van deze blog slaagt 90% van onze leerlingen voor de 1ste keer voor het AVD-examen (Verkeer Deelneming) en wél 95% voor het AVB-examen (Voertuig Beheersing). Bij Rijschool Expert les je op hetzelfde terrein als waar je later gaat afrijden! Wij merken dat het onze leerlingen goed doet om het terrein waar je examen doet zo goed te kennen!

 

Totale kosten voor het motorrijbewijs

Wij hebben bovenstaand al enkele kosten benoemd die komen kijken bij het halen van je motorrijbewijs. Ook hebben wij mogelijkheden genoemd om de kosten van het motorrijbewijs te drukken: zoals niet te vroeg willen afrijden, kiezen voor het juiste scherp geprijsde lespakket en lessen op hetzelfde terrein als waar je ook examen doet. Ook hebben wij duidelijk aangegeven dat er niet een éénduidig antwoord is te geven op de vraag: Wat zijn de kosten voor een motorrijbewijs? Wij kunnen wél aangeven wat je motorrijbewijs halen bij Rijschool Expert je minimaal gaat kosten, daarbij ervan uitgaande dat je minimaal 10 lessen nodig hebt. Let op: gemiddeld hebben mensen 20 lessen nodig om succesvol te kunnen afrijden.

Bij elkaar opgeteld dien je rekening te houden met minimale kosten van

 • Je kiest dan voor het pakket PRO die € 849 kost: dat is inclusief 1x een AVB en 1x een AVB-examen (de kosten van de CBR-examens hoeven wij dus niet extra te rekenen).
 • Daar komt dan het All-in Theorie pakket voor een bedrag van € 110. Let wel op: hier zit de iTheorie module in waarbij je jezelf makkelijk de theorie aanleert aan de hand van leuke, pakkende theoriefilmpjes. Ook kun je online CBR-examens oefenen.
 • Plus nog extra algemene kosten:
  Gezondheidsverklaring (aanvraag, administratie- en verzendkosten): € 49,80
  Kosten van het rijbewijs zelf (let op: deze verschillen per gemeente): € 40
 • De totale kosten van het motorrijbewijs zullen dus minimaal € 1.049 bedragen. Ga je uit van het gemiddelde aantal benodigde lessen van 20 dan komen de kosten van het motorrijbewijs te liggen op € 1.500.

 

Je motorrijbewijs halen bij Rijschool Expert

Bovenstaand staat uitgewerkt hoeveel een motorrijbewijs kan gaan kosten. Wil je een inschatting hebben van wat een motorrijbewijs JOU gaat kosten, dan raden wij je aan een proefles te nemen. Dankzij een proefles kun je merken hoe jij een les bij Rijschool Expert ervaart. Waardeer jij het om op goede (bijna nieuwe) motoren te rijden? Of vind jij het een voordeel om te lessen op hetzelfde terrein als waar je je examen zult doen? Kies dan voor Rijschool Expert en plan die proefles maar … Je kunt ons ook bellen voor advies en informatie op nummer 071-512 8292.

Whatsapp direct!