Vanaf welke leeftijd kun je je rijbewijs halen?

Kan ik direct beginnen met rijlessen als ik 16 jaar ben of mag ik dan alleen het theorie-examen doen? Wij begrijpen dat het soms redelijk verwarrend kan zijn: je hoort van alles van mensen uit je omgeving of leest steeds weer wat anders op Internet. Daarom gaan we je nu een scherp beeld geven van wanneer jij precies achter het stuur kunt kruipen.

 

Minimale leeftijd rijbewijs B (auto)

Voor het meest begeerde rijbewijs, het autorijbewijs, geldt dat je minimaal 16,5 jaar oud moet zijn om de eerste rijlessen te mogen nemen. Als je snel bent kun je binnen zo’n 4-6 maanden alle rijlessen hebben gedaan. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van het aantal rijlessen dat je per week neemt. Dus stel je begint direct als je 16,5 jaar bent met rijlessen, dan kun je (in principe) precies op je 17e verjaardag praktijkexamen doen. Mits je natuurlijk al wel je theorie-examen hebt gehaald. Lees meer over het halen van het theorie-examen in onze eerdere blog.

 

Minimale leeftijd rijbewijs A1, A2, A (motor)

Voor het halen van het motorrijbewijs gelden nog een aantal andere regels. Het motorrijbewijs zelf is opgesplitst in 3 verschillende categorieën: Rijbewijs A1, A2 en A. Dit zijn 3 aparte rijbewijzen waarbij er bij elk rijbewijs een eigen minimale leeftijd geldt. Het verschil in rijbewijzen zit in het vermogen van de motoren. Hoe hoger het vermogen van de motor (A2 motoren hebben meer vermogen dan A1 motoren), hoe hoger ligt ook de minimale leeftijd.

  • Bij rijbewijs A1, mag je beginnen met lessen als je 17 jaar bent en mag het examen vanaf je 18e jaar worden afgenomen.
  • Voor rijbewijs A2 is het van belang dat je minimaal 19 bent voordat je gaat lessen. Je mag dan opgaan voor je praktijkexamen wanneer je 20 jaar bent.
  • Voor rijbewijs A (onbeperkt motorvermogen) is de minimumleeftijd voor rijlessen 21 jaar. Afhanekllijk van je ervaring mag je ook direct examen doen op je 21e. Echter, je wordt gezien als een beginner, als je niet eerst rijbewijs A1 en A2 hebt gehaald. Is dit het geval, dan kun je pas vanaf je 24e levensjaar het praktijkexamen afleggen.

 

 Rijbewijs AM (bromfiets/ scooter)

Voor de scooter geldt: je mag vanaf 15,5 jaar het theorie-examen doen. Slaag je hiervoor, dan mag je vanaf de dag dat je 16 jaar wordt het praktijkexamen afleggen. Let er wel op dat er vanaf juli 2022 helmplicht geldt voor zowel scooters op geel kenteken als op blauw kenteken.

 

Rijbewijs E (aanhanger)

Het aanhanger rijbewijs is natuurlijk een toevoeging op het normale B-rijbewijs/ autorijbewijs. Daarom is het niet meer dan logisch dat je voordat je het aanhanger rijbewijs gaat halen eerst je autorijbewijs in de pocket moet hebben! Is dit gelukt? Dan kun je vanaf 18 jaar beginnen met de BE-rijlessen met een aanhanger. Vanaf je 18e kun je hier weer praktijkexamen voor doen.

 

Je rijbewijs halen bij Rijschool Expert

Rijschool Expert is gespecialiseerd in het begeleiden van leerlingen in alle bovenstaande categorieën. Klik op de onderstaande afbeelding voor het rijbewijs die jij wilt halen! Je kan uiteraard ook direct contact met ons op te nemen om erachter te komen welk pakket het beste bij jou past, bel ons dan op nummer 071-512 8292.

Whatsapp direct!