Wat is het verschil tussen de verschillende motorrijbewijs categorieën?

Het motorrijbewijs komt in verschillende formaten… en dan praat ik niet over het pasje zelf, maar dan doel ik eigenlijk meer op het formaat van de motorinhoud; de belangrijkste factor voor het verschil in de verschillende motorrijbewijs categorieën. In deze blog leer je alles over het verschil tussen de drie motorrijbewijs categorieën en code 80.

 

Welke motorrijbewijs categorieën zijn er?

  • Met motorrijbewijs A1 (lichte motor) mag je op motoren rijden met een maximale motorinhoud van 11 kiloWatt (15 pk), 125cc, met maximaal 0,1 kW per kilo ledig gewicht.
  • Met motorrijbewijs A2 (middelzware motor) mag je rijden op motoren met een maximaal vermogen van 35 kiloWatt (48 pk) en maximaal 0,2 kW per kilo ledig gewicht.
  • Voor motorrijbewijs A (zware motor) geldt een onbeperkt vermogen. Je mag simpelweg op elke motor rijden J

 

Welke leeftijden zijn verbonden aan deze motorrijbewijs categorieën?

Om gevaarlijk rijgedrag op zware motoren te beperken bij beginnende motorrijders of bij jongeren, is er een minimum leeftijd verbonden aan elk A-rijbewijs.

motorrijbewijs categorieën

Minimum leeftijd A1 motorrijbewijs categorie

Aan een motorrijbewijs categorie A1 (voor lichte motoren) is een minimum leeftijd verbonden van 18 jaar om het praktijkexamen af te leggen. Desondanks mag je wel rijlessen nemen en theorie-examen doen vanaf 17 jaar.

 

Minimum leeftijd A2 motorrijbewijs categorie

Bij motorrijbewijs A2 (middelzware motor) zit het net even wat anders in elkaar. Het zit zo:

  • Ben je al in bezit van motorrijbewijs A1, dan mag je al vanaf 19 jaar rijles nemen. Daarbij komt dat je ook niet opnieuw het theorie-examen hoeft af te leggen.
  • Ben je nog niet in het bezit van A1, dan mag je vanaf 20 jaar zowel rijlessen nemen als het praktijkexamen afleggen. Het theorie-examen mag je doen vanaf 17e, let wel op dat het theoriecertificaat beperkt geldig is (1,5 jaar): binnen die periode moet je dus wel slagen voor je motor praktijk examen.

 

Minimum leeftijd A motorrijbewijs categorie

Het motorrijbewijs categorie A (voor zware motoren) geldt voor motoren met een onbeperkt vermogen. Ook hiervoor zijn de regels net wat scherper, natuurlijk door het onbeperkte vermogen. Bij motorrijbewijs A verschilt het wanneer je praktijkexamen mag doen.

  • Als je doorstroomt van rijbewijs A1 moet je opnieuw theorie doen, mits je nog niet 2 jaar in bezit bent van het rijbewijs. Je mag wel praktijkexamen doen vanaf 21 jaar.
  • Stroom je door van A2 en je hebt deze al meer dan 2 jaar in bezit, dan hoef je je theorie niet opnieuw te doen en kan je vanaf 22 jaar het praktijkexamen voor A doen.
  • Ben je nog niet in bezit van een motorrijbewijs, dan geldt dat je vanaf 21 jaar kan beginnen met rijlessen. Je kunt echter pas praktijkexamen doen vanaf 24 jaar.

 

Code 80

Sinds 2017 is het mogelijk om het motorrijbewijs te halen met een soort van joker: code 80. Met code 80 is het mogelijk om te starten met het A rijbewijs als je jonger bent dan 24 maar ouder dan 21 jaar. Dit betekent dat het mogelijk is om direct na je 21e jaar te beginnen met het A-rijbewijs, echter er zijn wel beperkingen. Als je bent geslaagd voor motorrijbewijs A met code 80, mag je niet op tweewielige motoren rijden voordat je: minimaal 2 jaar in het bezit bent geweest van het A-rijbewijs met code 80 of als je 24 jaar oud bent geworden. Wel mag je op voertuigen rijden met drie wielen, zoals een Piaggio MP3.

 

Je motorrijbewijs (in welke categorie dan ook!) halen bij Rijschool Expert

Ben jij er klaar voor om die motorhelm op te zetten en je motorrijbewijs te halen? Bij Rijschool Expert zijn we gespecialiseerd in het geven van rijles voor elk motorrijbewijs. Van lichte motoren tot zware motoren. Heb jij nog andere vragen of wil je direct een afspraak maken? Bel ons dan via 071 512 82 92, Whatsapp ons via 06 – 50 44 16 26 of vul ons contactformulier in.

Whatsapp direct!