Wanneer mag je rijden met een aanhanger?

Heb je een rijbewijs, dan ben je meestal in het bezit van een rijbewijs B zijnde het reguliere/ normale autorijbewijs. Wil je echter met een aanhanger, caravan, oplegger of trailer gaan rijden, dan zal je je moeten verdiepen in de regels. In principe kan je ervan uitgaan dat je zult moeten opgaan voor het speciale aanhanger rijbewijs, zijnde het BE rijbewijs of B+ (code 96). Maar in sommige gevallen is er niets aan de hand en mag je de weg op met een gewoon B rijbewijs. Rijschool Expert buigt zich daarom in deze blog over de vraag: Wanneer mag je rijden met een aanhanger?

 

Met een aanhanger rijden met een gewoon autorijbewijs (rijbewijs B)

In Nederland stelt de rijksoverheid de regels die gelden op de openbare weg. Wil je rijden met een lichte aanhanger? Dit wil dan zeggen dat de aanhanger maximaal 750 kilo weegt (leeggewicht met daarbij het laadvermogen). Je telt dus het totale gewicht dat de auto daadwerkelijk zal moeten trekken. In dit geval is er niets aan de hand. Je hebt dan alleen een gewoon autorijbewijs (rijbewijs B) nodig. Zelfs als de aanhanger wel zwaarder is, maar als de aanhanger én de auto samen niet meer dan 3.500 kilo wegen (leeggewicht + laadvermogen) dan nog mag je met een gewoon autorijbewijs met de aanhanger de weg op. Goed om te weten ook dat een fietsendrager niet als een aanhanger gezien wordt: alle fietsendragers mag je dus gewoon vervoeren zonder een bijzonder rijbewijs te hebben.

 

Wanneer heb je het speciale aanhanger rijbewijs (rijbewijs BE of B+ code 96) nodig?

Om deze vraag te beantwoorden, is het goed om naar de specifieke ‘vervoer situatie’ te kijken en dan in het bijzonder aar de maximale toegestane massa van de aanhanger en van het voertuig dat de aanhanger trekt. De maximale toegestane massa is het lege gewicht met daarbij opgeteld het maximale laadvermogen. Om te kunnen beoordelen welk rijbewijs je nodig zult hebben, bereken je dit zowel voor de aanhanger (caravan of oplegger) als voor de auto zelf. Voor wat betreft de auto kun je de maximale toegestane massa makkelijk achterhalen, via de online kentekencheck van het RDW.

rijden met aanhanger

Aanhanger rijbewijs: rijbewijs BE

Heb je de maximaal toegestane massa van de aanhanger én die van de auto genoteerd, dan kun je eenvoudig checken op de site van de rijksoverheid welk rijbewijs je nodig hebt. Er zijn nog enkele kanttekeningen.

  • Heb je een rijbewijs BE en heb je die gehaald voor 19 januari 2013, dan gelden er andere, ruimere regels: je mag ieder aanhanger of oplegger gebruiken.
  • Het is belangrijk om op meerdere zaken te letten: op het rijbewijs dat je nodig hebt, op het laadvermogen van de aanhanger en op de massa van de wagen die trekt. Het is echter ook belangrijk om de maximale trekhaaklast. Check deze even in het kentekenbewijs, in het instructieboekje van de auto of ook via de website van het RDW.

 

Hulp van Rijschool Expert bij het rijden met een aanhanger, caravan of oplegger

Heb je vragen over het rijden met een aanhanger, caravan of oplegger? Je kunt ook altijd Rijschool Expert hiervoor bellen. Via deze link vind je al onze contact gegevens. Rijschool Expert heeft BE-autorijlessen/ aanhanger rijlessen in het pakket: meestal heb je al binnen enkele lessen je BE-rijbewijs. Naast het volgen van de regels, is het sowieso goed om te leren manoeuvreren met een aanhanger, oplegger of caravan. Zeker straatje keren, vraagt wel om extra vaardigheden en oefening.

Whatsapp direct!