Wat kun je verwachten van het theorie examen voor de auto?

Om je autorijbewijs te halen, zal je moeten slagen voor zowel je theorie als voor de praktijk. Het praktijkexamen krijgt vaak alle aandacht. Toch is het voor veel mensen best een flinke dobber om voor de theorie te slagen. Het is daarom goed te weten wat je bij je theorie examen kunt verwachten. Alleen zo kun jij je goed voorbereiden. En een goede voorbereiding is het halve werk …

 

Het theorie examen in het kort

Het theorie examen van het CBR bestaat uit 65 vragen. Standaard krijg je 30 minuten de tijd. Heb je extra tijd aangevraagd dan kun je 45 minuten de tijd krijgen. Let wel op: het onderdeel gevaarherkenning zal je binnen de standaard tijd moeten afronden. De vragen zijn dusdanig samengesteld dat je getoetst wordt op zowel je kennis van de verkeersregels als op verkeersinzicht en je vaardigheid in gevaarherkenning. De vraagstelling is steeds anders.

 • Er zijn natuurlijk de multiple-choice vragen te beantwoorden met Ja/Nee of A/B/C.
 • Er zijn invulvragen waar bijvoorbeeld wordt gevraagd naar de snelheid of naar het aantal meters.
 • De voorrangsregels zijn natuurlijk ongekend belangrijk. Er kan gevraagd worden om voor verschillende verkeerssituaties aan te geven wat de juiste volgorde van voorrang verlenen is.

 

Wat kun je verwachten van het theorie-examen voor de auto?

Het grootste deel van je theorie examen bestaat uit kennis en inzicht vragen (40 stuks). De overige 25 vragen zijn erop gericht om te testen of je in voldoende mate gevaar kunt herkennen. Het CBR zal dit laatste toetsen door steeds kort foto van een verkeerssituatie te laten zien en daarna te vragen wat jij gaat doen: Ga jij remmen? Gas loslaten? Of doe jij (op basis van de situatie) niets in het bijzonder. Van de 25 vragen over gevaarherkenning zal je er 13 of meer goed moeten hebben.

 • Rijschool Expert kan je als tip aangeven dat je altijd scherp moet zijn op welke snelheid de meter op de foto aangeeft.
 • Let er ook op of je op de foto de binnenspiegel ziet. Rijdt er verkeer achter je?

De verschillende onderwerpen van het theorie examen

Het CBR weet als geen ander wat belangrijk is om te weten als je veilig en wel aan het verkeer moet kunnen deelnemen in een auto. In ieder theorie examen zal het CBR vragen opnemen van onderstaande 9 onderwerpen.

 1. Gevaarherkenning: zoals gezegd: je moet vlot en snel kunnen inschatten welke reactie veilig is. Ga je remmen, gas loslaten of doe je niets?
 2. Bijzondere weg, weggedeelten, andere weggebruikers en manoeuvres. Ken jij bijvoorbeeld de regels met betrekking tot een rouwstoet of een militaire colonne? Wat zijn de regels terwijl jij (of een andere gebruiker) een speciale verrichting aan het uitvoeren is?
 3. Gebruik van de weg. Wat is de juiste plaats op de weg? Waar kun je inhalen, stilstaan of parkeren? Waar of hoe is het veilig om in te halen? Met welke snelheid ‘pak’ je al deze handelingen?
 4. Wetgeving
 5. Voorrang: ongekend belangrijk: wanneer pak en wanneer verleen je voorrang?
 6. Veilig rijden met het voertuig en reageren op noodsituaties. Hoe handel je in geval van een ongeluk of wanneer je met pech op de vluchtstrook staat? Wat zijn de regels voor autogordels of voor het gebruik van stoelverhogers voor het veilig vervoeren van kleinere kinderen?
 7. Verkeerstekens en aanwijzingen. Je moet echt alle verkeersborden en ook alle verkeerstekens kennen die op het wegdek staan. En begrijp jij bijvoorbeeld de aanwijzingen van agenten of verkeersregelaars.
 8. Verantwoorde verkeersdeelname en milieubewust rijden. Wat kun je bijvoorbeeld doen om zuinig te rijden? En welke risico’s loop je daarbij?
 9. Voertuigkennis: Ken je het gehele dashboard? En weet je vlot en snel de mistlampen aan te zetten?
theorie examen

Hulp van Rijschool Expert bij het slagen voor je theorie examen

Rijschool Expert biedt iTheorie. Dit is een online theorie module waarmee je jezelf makkelijk kunt voorbereiden op het theorie examen. Kies je voor iTheorie dan kun jij je voorbereiden met video’s en met wel 50 CBR proefexamens. Zo wordt slagen voor je theorie examen een makkie. Meer info over iTheorie vind je via deze link. Heb je overige vragen dan kun je Expert bellen via 071 512 82 92

Whatsapp direct!