Wat zijn de kosten van een rijexamen?

Rijschool Expert ervaart dat veel mensen die starten met lessen ook willen weten hoeveel het rijexamen hen gaat kosten. Logisch, want om dat felbegeerde roze pasje te halen, moet je afrijden en dus examen doen. In deze blog somt Rijschool Expert de kosten op die komen kijken bij het rijexamen.

 

Kosten rijexamen (CBR)

Om een autorijbewijs (standaard rijbewijs B) te halen, rij je af bij het CBR. Het CBR rekent daar € 112,75 voor. Let wel op: dit is het tarief in 2020. Het CBR kan dit tarief ieder jaar wijzigen. Het CBR zal je nooit vragen om dit bedrag rechtstreeks aan hun over te maken. Betalingen aan het CBR gaan altijd via een rijschool. Bij het rijexamen komen meer kosten kijken:

  • Vergoeding voor gebruik van de lesauto
  • Vergoeding voor aanwezigheid van je instructeur
  • Administratiekosten

In totaal zal het CBR-rijexamen je (dit jaar) € 260 kosten.

 

Kosten Faalangst examen

Heb je echt last van faalangst en verwacht je door extra zenuwen steeds niet te zullen slagen? Dan is het een overweging waard om niet voor een gewoon rijexamen op te gaan, maar om een ‘faalangst examen’. Een faalangst examen heeft onderstaande voordelen op een gewoon CBR-examen:

  • De examinator van het CBR zal je meer tijd en aandacht geven.
  • Je krijgt de mogelijkheid om een time-out te pakken.

Een faalangst examen kost ook het CBR extra tijd. Daarom zijn de kosten ook hoger. Voor een faalangst examen betaal je daarom € 320 in plaats van € 260. Als je daarmee wél weet te slagen, dan is dit de €60 aan extra kosten wel waard.

 

Kosten Tussentijdse Toets (TT)

Een Tussentijdse Toets is een soort test-examen. Deze kost extra geld maar verhoogt de kans van slagen wél flink. Na een Tussentijdse Toets slaagt gemiddeld 57%. Zonder deze toets slaagt 46%. Ervaring leert dat deze toets extra zelfvertrouwen geeft en een grotere focus op de verbeterpunten. Binnen de lespakketten van Rijschool Expert staat de Tussentijdse Toets standaard opgenomen. De toets kost dan € 160. Als je deze toets ‘los’ (dus buiten een pakket) doet, dan kost deze € 190.

 

Kosten Herkansing rijexamen

Ben je gezakt? Dat is echt balen!! Rijschool Expert zal zo snel mogelijk een volgend rijexamen inplannen bij het CBR. Jammer genoeg zijn de kosten van een herexamen niet lager dan die van het eerste examen. Zodra je voor een examen zakt, weet je dus dat je rijbewijs je in ieder geval € 260 extra gaat kosten. Rijschool Expert is mede daarom kritisch in het aanvragen van je rijexamen. Instructeurs van Rijschool Expert zullen zich onderstaande vragen stellen, alvorens een rijexamen aan te vragen.

  • Is je verkeersinzicht voldoende om veilig te kunnen rijden? Onze instructeurs trainen je zodat je gevaarlijke situaties herkent en er ook naar weet te handelen. Verkeersregels volgens is één maar belangrijker nog is dat je weet wat te doen juist als de regels even niet van toepassing zijn. Wat doe je bijvoorbeeld als een fietser niet oplet? Merk je dit op en weet je ernaar te handelen.
  • Beheers je de auto voldoende? Schakel je makkelijk genoeg om ook je aandacht bij het verkeer te kunnen houden? Blijf je ook rustig en heb je voldoende zelfvertrouwen om de juiste keuzes in het verkeer te maken.
  • Zou je slagen wanneer je tijdens het examen rijdt zoals in de reguliere rijles? Heb je een x aantal lessen gehad dan zal de rijinstructeur zich iedere les gaan afvragen of het rijden in die les voldoende zou zijn geweest om te slagen. Is het antwoord ja, dan zal de instructeur het rijexamen bij het CBR aanvragen.

 

Heb je nog vragen over de kosten van een rijexamen?

Wij begrijpen dat je nog veel vragen kunt hebben over de kosten van het rijexamen. Er komen best veel overwegingen bij kijken. Kies je voor een Tussentijdse Toets? Ga je op voor het speciale Faalangst examen, of hou je het toch op een ‘gewoon’ examen? Stel je vragen aan Rijschool Expert. Je kunt ons altijd bellen via 071 – 512 82 92.

Whatsapp direct!