Wat zijn de vaste onderdelen van het praktijkexamen voor de auto?

Iedereen vindt afrijden super spannend. Gelukkig is een goede voorbereiding het halve werk! En daar wordt iedere les weer aan gewerkt. Ook helpt het om te weten waar je aan toe bent. Juist daarom buigen wij ons in deze blog over de vraag wat de vaste onderdelen zijn van het praktijkexamen voor het autorijbewijs.

 

Het CBR praktijkexamen

Iedere autorijles weer ben je bezig met het ‘trainen’ voor het afrijden bij het CBR. Het is daarom goed om precies te weten wat de vaste onderdelen van het CBR-praktijkexamen zijn.

  • Ogentest. De examinator zal je op het parkeerterrein van het CBR vragen om een kenteken op te lezen van een auto die op 25 meter afstand stilstaat.
  • Test van je (technische) kennis van de auto. Het CBR wil ook testen of je basiskennis van de auto voldoende is. Zo is het voor het veilig deelnemen aan het verkeer niet onbelangrijk om te weten wat de verschillende waarschuwingslampjes op het dashboard betekenen. Ken je die dan voorkom je in ieder geval blinde paniek 😉
  • Het afrijden zelf. Je examenrit duurt 35 minuten. Op aanwijzing van een navigatiesysteem en van de examinator rij je één van de examenroutes. In algemene zin is het natuurlijk belangrijk dat je deze veilig en zelfstandig (zonder ingreep van de examinator) aflegt.

 

Waar word je op beoordeeld tijdens het afrijden?

Alle examinators hebben eenzelfde training en opleiding achter de rug. Hun taak is om tijdens het praktijkexamen te beoordelen of je de auto voldoende beheerst. Of je goed kijkt om steeds maar weer de ‘nieuwe’ verkeerssituatie in je op te nemen. Ook is het essentieel dat je steeds goed kunt inschatten of je voorrang dient te verlenen of dat je je voorrang moet ‘pakken’. Tijdens de rit zal de examinator speciale aandacht hebben voor:

  • het wegrijden
  • het nemen  van bochten
  • oversteken op kruispunten en het passeren van oversteekplaatsen en rotondes.
  • in- en uitvoegen op de snelweg en ook het inhalen op de snelweg en het wisselen van rijstrook
  • bijzondere verrichtingen als de hellingproef, het achteruitrijden in een bocht of parkeren in een schuin vak. Trouwens, ben je geslaagd voor een tussentijdse toets en heb je tijdens die toets ook de bijzondere verrichtingen gedaan, dan wordt dit onderdeel overgeslagen tijdens het praktijkexamen.

Meestal mag je vaste instructeur van je rijschool meerijden. Soms heeft het CBR echter ingepland dat bijvoorbeeld een examinator in opleiding meerijdt. In dat geval mag je instructeur alleen bij het begin- en eindgesprek aanwezig zin.

praktijkexamen

Meer over de dag van het praktijkexamen …

Verder is het voor veel mensen sowieso fijn om te weten waar je aan toe bent, op de dag van het rijexamen. Wat komt er dus nog meer kijken bij het praktijkexamen?

  • Begingesprek. Voor het daadwerkelijke afrijden zal je eerst kennis maken met je examinator. Deze examinator zal eerst een en ander administratief willen afhandelen. Hij of zij zal daarom controleren of je het volgende bij je hebt: de uitnodiging voor het examen, je identiteitsbewijs en je ingevulde formulier zelfreflectie.
  • Eindgesprek. Na afloop van het afrijden, zal de examinator in principe eest het CBR-examencentrum weer inlopen. Daar zal de examinator vaak pas zeggen of je geslaagd of gezakt bent. Ook zal hij of zij het formulier Zelfrectie erbij pakken. En de bijzonderheden daaruit met je bespreken, ook gezien hoe jij het afrijden zelf hebt gedaan.

 

Stel je vragen over het praktijkexamen aan Rijschool Expert

Heb je vragen over het praktijkexamen voor de auto, stel ze dan gerust aan Rijschool Expert. Je kunt ons bereiken via 071 – 512 82 92.

Whatsapp direct!