Hoeveel CC mag je rijden met een A1 rijbewijs?

Jij ziet het helemaal zitten om te gaan motorrijden. Het lijkt je heerlijk om te gaan toeren op zomerse dagen. Of je hebt misschien al een motor gezien die je geweldig lijkt. Je motorrijbewijs halen is dan de eerste stap. Het is echter de vraag voor welk van de motorrijbewijzen je überhaupt mag opgaan. Aan het A1 motorrijbewijs worden de minste eisen gesteld. Echter met A1 mag je ook alleen op lichtere motoren rijden. Een goede vraag is daarom hoeveel cc je mag rijden met een A1 rijbewijs?

 

Het A1 rijbewijs is het instapmodel onder de motorrijbewijzen

Om op de Nederlandse weg met een motor te mogen rijden, heb je sowieso een motorrijbewijs nodig. Er bestaan 3 type motorrijbewijzen: A1, A2 en het algemene A motorrijbewijs. De indeling van de 3 type motorrijbewijzen hangt af van het vermogen van de motor waar je op wil rijden, van je leeftijd en van het aantal jaren motorrijervaring. Het klinkt wat minderwaardig om het A1 rijbewijs neer te zetten als ‘het instapmodel’ maar in ieder geval worden de minste eisen gesteld aan het A1 motorrijbewijs.

 

Het algemene A motorrijbewijs met code 80

Naast deze 3 rijbewijzen is er ook nog ‘code 80’: dat is een kanttekening die gemaakt kan worden in je algemene A rijbewijs wanneer je jonger bent dan 24 jaar. Code 80 is zeker ook in deze blog een vermelding waard. De aantekening van code 80 in je algemene A rijbewijs kan maximaal 2 jaar gelden. Het is ook een logische keuze om na 2 jaar extra rijervaring de beperking van code 80 te laten varen.

 

Hoeveel CC mag je rijden met een A1 rijbewijs?

Met een A1 rijbewijs mag je een 125 cc motor rijden met een maximaal vermogen van 11 kilowatt (kW). Voor het rijden op zwaardere motoren heb je dus een A2 of zelfs een algemeen A motorrijbewijs nodig. Wil je een zwaardere motor gaan rijden? Voor een middelzware motor met een vermogen tot maximaal 35 kW heb je een A2 rijbewijs nodig. Voor nog zwaardere motoren heb je een A motorrijbewijs nodig. Wil je op deze basis toch opgaan voor een A2 of zelfs voor een A motorrijbewijs, dan zal je aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Wil je weten welke, klik dan hier door.

a1 rijbewijs

Welke andere eisen worden gesteld wanneer je wil opgaan voor je A1 rijbewijs?

Wil je je A1 rijbewijs halen, dan kun je gaan lessen vanaf je 17e. Je mag ook op je 17e je theorie-examen voor de motor doen. Echter voor het praktijkexamen voor de motor zul je moeten wachten tot je 18e.

 

Rijschool Expert

Heb je vragen over de verschillende motorrijbewijzen, bel ons dan gewoon even. Rijschool Expert is bereikbaar via 071 – 512 82 92. Ook via Whats app kun je ons bereiken. Makkelijker kunnen wij het niet maken 😉

Whatsapp direct!