Wat houdt het scooter praktijkexamen in?

Jij wil je rijbewijs halen om scooter te rijden. Je zult dan je theorie moeten halen, lessen moeten nemen bij een rijschool als Rijschool Expert en ook moeten slagen voor het scooter-praktijkexamen bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Spannend allemaal. Goed om van te voren te weten wat je bij voorbeeld kunt verwachten bij het praktijkexamen voor de scooter (ofwel bromfiets).

 

Scooter praktijkexamen bij het CBR

Het CBR zal je bij het praktijkexamen controleren op een aantal vaardigheden. Terecht ook: want jij gaat met je scooter deelnemen aan het verkeer op de openbare weg. Het CBR heeft daarom de verantwoordelijkheid om je alleen een rijbewijs te geven als je dit ook veilig en wel kunt doen, zonder andere weggebruikers in gevaar te brengen. De examinator van het CBR is daarom de onafhankelijke partij die tijdens het examen checkt of jij:

  • de scooter of bromfiets voldoende kan ‘beheersen’. Als je echt te veel moeite hebt om de scooter te besturen, dan zal de examinator je laten zakken, helaas.
  • voldoende kijkt naar ander verkeer (‘kijkgedrag’)
  • voldoende verkeersinzicht hebt om veilig voorrang te verlenen of juist voorrang te pakken, veilig in te halen en veilig in en uit te voegen
  • veilig rijdt op rotondes (deze komen écht veel voor in Nederland) en op kruispunten

Let wel op: het CBR laat je alleen afrijden als je 16 jaar of ouder bent. Je theorie-examen mag je wel doen wanneer je nog 15 bent. Ons advies is: haal je theorie voor de scooter nog voor jij je eerste scooter rijles krijgt. Immers om je scooter rijbewijs te halen, heb je maar een paar praktijklessen nodig. Zorg dus dat je alvast je scooter theorie hebt: dat geeft je alvast een stevige basis.

 

Praktische informatie over het praktijkexamen zelf

  • Je kunt als particulier niet zelf het praktijkexamen aanvragen/ inplannen bij het CBR. Dit kan alleen via de rijschool waar jij hebt gelest.
  • Voor het scooter praktijkexamen reserveert het CBR 45 minuten per persoon. Hiervan worden maar 25 minuten gebruikt voor het daadwerkelijke afrijden zelf.
  • Tijdens het praktijkexamen rij jij op de scooter waarop jij hebt gelest. Gelukkig les je bij Rijschool Expert op nieuwe Vespa’s: dus dat gaat alvast goed. De examinator van het CBR rijdt op een eigen scooter achter je aan.

 

Hulp van Rijschool Expert bij de voorbereiding op je praktijkexamen

Rijschool Expert biedt rijlessen voor de auto, aanhanger, motor en scooter (ook wel bromfiets genoemd). Onze ervaring leert dat wij leerlingen met 5 lesuren kunnen ‘klaarstomen’ voor het scooter praktijkexamen bij het CBR. En goed ook: op de site van het CBR kun je checken wat nu ons slagingspercentage is. Bij het schrijven van deze blog (juli 2021) was het gemiddelde slagingspercentage voor de scooter bij het CBR 92%. Rijschool Expert wist een hoger dan gemiddeld slagingspercentage neer te zetten, namelijk 98%. Trots op … Wil jij meer weten over het halen van je scooter rijbewijs via Rijschool Expert, klik dan door.

Wil je weten wat een scooter rijbewijs je ongeveer gaat kosten? Klik dan hier door.

scooter praktijkexamen
Whatsapp direct!