Hoeveel kost het om een automaat rijbewijs te halen?

Meer en meer mensen kiezen voor een automaat. Dat is begrijpelijk! Immers het is makkelijker om in een automaat te rijden. Je hoeft minder handelingen te doen en hebt daardoor veel meer de tijd en rust om te focussen op de weg en de verkeersdrukte om je heen. Veel kandidaten vragen ons hoeveel het kost om een automaat rijbewijs te halen. Zij hopen dat een automaat rijbewijs goedkoper zal zijn dan een ‘gewoon’ rijbewijs voor de schakelauto.

 

Gemiddelde kosten om een ‘gewoon’ B-rijbewijs te halen

Ervaring leert dat een rijbewijs B gemiddeld € 2.400 kost. Hier zitten flink wat verschillende kosten in.

  • Leskosten
  • Kosten theorie en theorie-examen (CBR)
  • Kosten van de tussentijdse toets en de praktijkexamen(s) van het CBR
  • Bijkomende kosten zoals voor het aanvragen van examens, opvragen van een gezondheidsverklaring bij de gemeente en het laten maken van je rijbewijspasje (geen overbodige luxe ;-))

 

Kosten besparen door te gaan lessen in een automaat

Het grootste deel van de kosten voor een rijbewijs wordt ‘gemaakt’ met de lessen zelf. Juist dat maakt dat het goedkoper kan zijn om voor een automaat rijbewijs op te gaan. In het algemeen heb je namelijk minder lessen nodig om te leren rijden in een automaat. Het steeds schakelen van de auto naar een hogere of juist lagere versnelling vinden veel mensen moeilijk. Kies je dus voor de automaat dan heb je geen tijd nodig om het schakelen te leren en bespaar je op lesuren. Echter bij bijna alle rijscholen kosten de lessen in een automaat per uur net wat meer dan de schakellessen. Juist omdat je minder lesuren nodig hebt in een automaat, zal je toch geld kunnen besparen door de overstap te wagen.

Twijfel je over het lessen in een automaat

De overweging om te lessen in een automaat of in een schakelauto heeft best wat haken en ogen. De automaat biedt zéker voordelen.

  • In een automaat hoef je echt flink minder handelingen te verrichten dan in een schakelauto. Weet je al dat je schakelen moeilijk vindt? Of dat je het autorijden écht complex vindt zonder daarbij te moeten schakelen? Of kijk je als een berg op tegen een hellingproef? Dan kan het echt de beste (en goedkoopste) keuze zijn om op te gaan voor een automaat rijbewijs.
  • Ook zijn er kandidaten die de angst hebben om de schakelbak stuk te maken. Blijf je die angst houden, dan kan automaat rijden een verademing zijn.
  • Je kunt natuurlijk ook een lichamelijke beperking hebben waardoor automaat rijden de enige optie of de meest verstandige keuze kan zijn.

Toch zitten er ook nadelen (of misschien beter gezegd beperkingen) vast aan de keuze voor lessen in een automaat.

  • Rij je af in een automaat, dan krijg je een rijbewijs B met code 78. Je kunt dan niet een keer in een ‘gewone’ schakelauto gaan rijden.
  • Schakelauto’s zijn in het algemeen goedkoper in aanschaf en onderhoud dan schakelauto’s. De trend is echter wel dat, ook op de Nederlandse weg, steeds meer automaten rijden (net zoals in veel andere landen). Deze ontwikkeling zal uiteindelijk het automaat rijden goedkoper gaan maken.

 

Vraag Rijschool Expert om advies bij een eventueel automaat rijbewijs

Rijschool Expert kan je helpen de overweging te maken voor een regulier autorijbewijs of een automaat rijbewijs. Het meest praktische is om een proefles in te plannen. Dan kan één van onze ervaren instructeurs de voor- en tegens met je bespreken. En kan hij of zij kijken of schakelen wel of niet zou gaan. Plan daarom een gratis proefles of bel Expert met je vragen via 071 – 512 82 92.

Whatsapp direct!